GALÉRIA

A Szabolcs-Szatmár–Bereg Megyei Fogyatékos Sportolók Szövetsége által rendezett Sportgála Díjátadó ünnepségén, plakettel ismerte el az egyesületünk által támogatott Boros Gábor 16 éves autista maratoni futó eredményességét, valamint Nádudvari Pétert eredményes felkészítő munkájáért.

 

Köszönjük a Szövetség elismerését!

 

 

KÉPEK

Gábor versenyei, melyet a megadott szintidőn  teljesített:

2015.

  • április. 19. Bp. Telekom Vivicittá 10 km
  • június 14. Bp. K&H Mozdulj félmaratoni váltó 7 km
  • szeptember 27. Esztergom félmaratoni futás 21 km
  • október 11. Spar Budapest 10 km - es váltófutás, melyet Langerné Váci Katalinnal,  a Szociális Ügyekért és Társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár helyettes asszonnyal futott és a minden versenyen vele futó Nádudvari Péterrel.

 

2016.

  • január. 17. Bp. Zúzmara Harmadmaraton és Futófesztivál 14 km - es táv.

 

 

Legyőzte félelmeit, teljesült az autista fiatal álma

 

2015. május 17, Gyöngyös

 

A világ legszebb tíz kilométerét teljesítette egy budapesti futóversenyen a gyöngyösi Autista Segítő Központ tanulója, Boros Gábor, illetve kísérője és segítője, Nádudvari Péter. Életre szóló élménnyel lettek gazdagabbak.

 

A tizenhat éves Boros Gábor régóta vágyott arra, hogy olyan futóversenyen vegyen részt, ahol egyszerre több ezren róják a kilométereket. Az autista fiatal álma idén tavasszal valóra vált, amikor a fővárosban egy óra három perc alatt teljesített egy tíz kilométeres távot.

 

– Gábor esetében nem a megtett kilométer és nem is az az idő a fontos, amit lefutott. Az autistákról ugyanis köztudott, hogy a szociális interakciók, a kommunikáció és a rugalmasság terén hiányt szenvednek. Természetesen nagyon fontos az a fizikai teljesítmény, amit Gábor produkált, de ennél talán sokkal lényegesebb, hogy sikerült legyőznie a tömegrendezvényekkel kapcsolatos félelmeit – mondta Nádudvari Péter, aki nem csak segítette Gábor felkészülését, hanem a verseny tíz kilométerén is végigkísérte.

 

Pétertől megtudtuk, hogy Gábort nem kellett nógatni az edzések során, hiszen igen motivált volt. Miután Péter elkészítette a szükséges edzéstervet, az Autista Segítő Központ (ASK) dolgozóira várt a feladat, hogy Gábor testben és lélekben egyaránt felkészült legyen a tavaszi futóversenyre.

 

– Mivel hetente csak egy napot töltök Gyöngyösön, ezért nagy szükség volt arra, hogy az ASK szakemberei felügyeljék Gábor edzéseit. A verseny előtt néhányszor együtt is futottunk, így zökkenőmentes volt az összeszokás – emlékezett vissza Péter, akitől megtudtuk, hogy a megmérettetést egy több éves felkészítő munka előzte meg. Gábor évek óta az Autista Segítő Központ óvó, védő környezetében, megfelelő eszközökkel körülvéve tulajdonképpen védőburokban élt. Ám nevelői és tanára ügyeltek arra, hogy fokozatosan megismerje és hozzászokjon az intézmény falain kívüli világhoz is. Ez nagy segítségére volt Gábornak abban, hogy oldottan, szorongások nélkül tegye meg a tíz kilométeres távot.

 

– A verseny során végig figyeltem Gábor minden mozdulatát, mert azt szerettem volna, hogy a futóverseny valóban élményt jelentsen neki – mondta Péter, akinek szintén egy álma valósult meg azáltal, hogy felkészíthetett és elkísérhetett egy sérült fiatalt élete első sportversenyén.

 

Úgy érzi, mindketten életük legszebb tíz kilométerét futhatták le együtt. Mindemellett felemelő érzés volt a verseny végén látni nem csupán Gábor, de a szülei és a vele foglalkozó szakemberek elégedettségét.

 

A sikeren felbuzdulva a futópáros még az idén két másik versenyen is elindul. Júniusban a szülők, az ASK dolgozói, valamint az autista fiatalok bevonásával egy háromszoros váltóban versenyez Gábor és Péter, akik szeptemberben Esztergomban futják majd le a félmaraton 21 kilométerét.

 

forrás: HEVES MEGYEI HÍRLAP